"Életünk a Kémia"

Középiskolás Szakkör

Életünk a Kémia a neve ennek a szakkörnek. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kara indítja el, azzal a céllal, hogy kaput nyisson a vegyészet iránt érdeklődő középiskolások számára. Szeretnénk, ha az érdeklődők nem pusztán a kémia elvont szépségeit ismernék meg, hanem rácsodálkoznának arra, hogy e tudomány eredményeivel nap mint nap találkozunk. Kézzelfoghatóan. Úgy, ahogy terveink szerint a szakkör résztvevői is megismerkedhetnek majd érdekes kémiai reakciókkal, amelyek vagy egy főzőpohárban játszódnak le, vagy esetleg főzés-sütés közben, mondjuk otthon a konyhában... Szóval lesz saját labormunka is (persze olyan, ami nem veszélyes). És a mai kornak megfelelően nem csak valódi labor. A számítógép képernyőjén megjelenő molekulák egy a valódi kémiát modellező virtuális világba is betekintést engednek. Mindez manapság a kémiai kutatás szerves részét képezi, és persze lehetőséget egy kis játékra... No meg lesz számítási példák megoldása, és egy kis verseny, hogy legyen izgalom is. A szakkört megtisztelik a kar legjelesebb professzorai. Minden alkalommal egy közérthető előadás hangzik el, és az előadó professzor készen áll egy az előadást követő beszélgetésre. Hogy miről lesz szó? Nobel díjasokról, színüket váltogató (úgynevezett oszcilláló) reakciókról, élelmiszereinkről, a dráguló kőolaj okozta kihívásokról.

A szakkörön való részvétel ingyenes. Terveink szerint havi egy alkalommal, elreláthatólag csütörtök délután tartjuk a foglalkozásokat. A végleges programot az után tudjuk kialakítani, hogy a résztvevők létszámát ismerjük, ami a 2009. november 30-án (VÁLTOZÁS!!!) lezáruló jelentkezés után derül ki. Így az első alkalomra decemberben kerülhet sor.

Amennyiben érdekel a szakkör, add meg adataidat, és értesíteni fogunk a részletes programról e-mailben. Amennyiben kérdésed van a zbenko@mail.bme.hu címre küldjél mailt, vagy keresd dr. Benkő Zoltánt, illetve Könczöl Lászlót a (06-1) 463-1961 telefonszámon.